Zakelijk

Hoe kom ik in aanmerking voor gratis juridische hulp?

Op het moment dat je zit met een juridisch probleem, is het natuurlijk wel zo prettig om hier gratis gebruik van te maken. Veel mensen vragen zich dan ook af hoe ze in aanmerking komen voor gratis juridische hulp. Voor veel mensen is dit namelijk een groot vraagteken.

Gratis hulp van juristen

Er is veel mogelijk als het gaat om gratis hulp van juristen. Er zijn namelijk een aantal plekken waar je naar toe kan voor dit soort advies. Echter is het wel belangrijk om te weten waar je precies voor terecht kan. Dingen waar je voor terecht kan, zijn ontslag, echtscheiding, erfenis, schuld, uitkering, belasting of problemen met overheidsinstanties.

Op het internet is er veel gratis juridische hulp te vinden in de vorm van veel gestelde vragen. Zo kun je vaak terecht bij het juridisch loket. Dit is een door de overheid gefinancierd adviezenbureau. Zo kun je hier veel informatie vinden over problemen. Ook kun je hier tegen een kleine betaling bellen en het probleem voor leggen. Verder is het voor minder bedeelde mensen mogelijk om gratis naar het spreekuur te gaan.

Ook is het mogelijk om de sociale raadslieden van je gemeente in te schakelen. Als inwoner krijg je namelijk gratis informatie en krijg je hulp bij het invullen van formulieren of het schrijven van een bezwaarschrift. Hierdoor is het mogelijk om alle juridische formulieren die je hebt nog in te vullen.

Advocaat inschakelen

In sommige gevallen bent je genoodzaakt om een advocaat in te schakelen. Vooral bij problemen die opgelost moeten worden in de rechtbank, is het handig om een advocaat in te kunnen schakelen. Echter kan het vinden van een advocaat soms lastiger gaan dan je zou denken. Hierom kan advies advocaat zoeken handig zijn om te hebben. Hiervoor kun je bij https://justius.nl/ terecht.

Een advocaat is niet altijd gratis. Echter moet het volgens de overheid voor iedereen mogelijk zijn om vertegenwoordiging in de rechtbank te krijgen. Hiervoor zijn gratis advocaten mogelijk. Dit worden ook wel pro deo advocaten genoemd. Hier zit echter wel een inkomensgrens aan verbonden.

Zo heb je voor alleenstaanden een grens van rond de 25.000 euro aan inkomen per jaar. Voor niet alleenstaanden ligt deze grens rond de 36.000 euro. Ook gedetineerden hebben recht op een pro deo advocaat.

Een pro deo advocaat moet natuurlijk wel betaald worden. Dit wordt gedaan door de overheid. Deze advocaten zijn namelijk een deel van de gefinancierde rechtsbijstand in Nederland. Door deze wet is het voor iedereen mogelijk om gebruik te maken van rechtsbijstand. Het is erg belangrijk om hier gebruik van te kunnen maken.

Een pro deo advocaat is er vooral omdat het inschakelen van een advocaat erg duur kan zijn. Sommige mensen kunnen dit dan ook niet betalen. Dit zorgt er voor dat ze geen goede bijstand hebben in de rechtszaal. Om te voorkomen dat dit het geval is, is het voor de mensen die hier geen geld voor hebben om een pro deo advocaat in te schakelen.

Dit vind je misschien ook leuk...