Autoverzekering
Verzekeringen

Op zoek naar een nieuwe autoverzekering? Dit moet je weten!

Elke dag opnieuw is er wel iemand ergens op deze planeet die ervoor kiest om een autoverzekering af te sluiten. Dat lijkt misschien overdreven, maar dat is het niet. Deze verzekering is dan ook niet voor niets één van de belangrijkste en tevens ook populairste ter wereld. Dat is het gevolg van het feit dat in het merendeel van de landen deze verzekering wettelijk is verplicht. Dat geldt ook voor Nederland. Als het moment voor jou is aangebroken om dit type verzekering af te sluiten zijn er zeker een aantal factoren waar je graag aandachtig voor zal willen zijn. Benieuwd om welke factoren het daarbij gaat? Dan dien je absoluut zeker de onderstaande informatie door te nemen.

Uit welke autoverzekeringen kan je een keuze maken?

Als je van plan bent om een nieuwe autoverzekering af te sluiten zal je kunnen vaststellen dat er een keuze kan worden gemaakt uit drie verschillende type verzekeringen. Je bent wettelijk verplicht om minstens de zogenaamde WA-verzekering af te sluiten. Dit is een verzekering waarbij je enkel en alleen kan rekenen op een dekking van schade die jij aanbrengt tegenover derden. Is het voor jou niet helemaal duidelijk welke diverse soorten autoverzekeringen er exact bestaan? Je kan ze ontdekken door middel van het overzicht dat we hieronder voor je hebben gerealiseerd.

1.) De WA-verzekering

De eerste optie die je hebt voor een autoverzekering afsluiten is de zogenaamde WA-verzekering. Zoals hierboven al vermeld is het zo dat deze verzekering de enige van alle autoverzekeringen is die bij wet verplicht is. Dit betekent dat je er niet omheen kan om deze af te sluiten wanneer je met jouw auto wenst te rijden op de Nederlandse wegen. In eerste instantie is het van belang om te weten dat de WA-dekking, dus de dekking voor schade aan derden, de enige is die wordt aangeboden. Schade aan jouw eigen auto zal dus met andere woorden niet worden gedekt. Dit met als enige uitzondering wanneer de WA-verzekering van de tegenpartij uiteraard tussenkomt.

Bovenstaande klinkt eigenlijk niet zo verschrikkelijk interessant. Waarom zou je er nu immers in de praktijk voor kiezen om een autoverzekering af te sluiten die enkel en alleen tussenkomst voorziet in schade die jij aanbrengt aan derden. Dit in het bijzonder omdat je op deze manier toch je financiële situatie wel enigszins kan beschermen, maar daarnaast ook omdat deze verzekering zeer voordelig kan worden afgesloten. Ze is in de praktijk dan ook veruit de goedkoopste autoverzekering die er is.

2.) De WA+ beperkt cascoverzekering

De tweede autoverzekering die je kan overwegen is de WA+ beperkt cascoverzekering. Deze verzekering voorziet een uitbreiding op de standaard, verplichte WA-dekking voor derden. Dit betekent bijvoorbeeld concreet dat je kan rekenen op een dekking van schade die het gevolg is van een brand of ontploffing. Daarnaast voorziet deze verzekering ook een dekking voor:

  • Glasschade;
  • Schade door joyriding;
  • Schade als gevolg van inbraak of diefstal;
  • Schadegevallen veroorzaakt door loslopende dieren;
  • Stormschade;

De kostprijs waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van dit type autoverzekering ligt natuurlijk iets hoger in vergelijking met de WA-verzekering. In vergelijking met de allrisk is ze natuurlijk wel een stukje voordeliger. Dit terwijl je toch kan rekenen op zeer mooie dekkingen.

3.) De WA+ volledige cascoverzekering

De derde en tevens ook meest volledige autoverzekering is de zogenaamde WA+ volledige cascoverzekering. Voor deze verzekering geldt dat er ook vaak naar wordt verwezen als de allrisk. Dit omdat ze eigenlijk zowat alle risico’s weet in te dekken. In eerste instantie wordt de basis natuurlijk gevormd door de dekkingen die je ook aantreft in de WA+ beperkt cascoverzekering. Dat is echter niet alles. Daarnaast wordt er namelijk tevens een dekking voorzien voor eigen schade die zelf wordt veroorzaakt. Deze extra dekking brengt wel een behoorlijk stevig prijskaartje met zich mee.

De WA+ volledige casco autoverzekering voorziet een dekking voor elk schadegeval met uitzondering van de schade die je mogelijks moedwillig aanbrengt aan je eigen voertuig. Dit is schade die uiteraard nooit wordt gedekt en zou eigenlijk zelfs kunnen leiden tot schrapping van de verzekering.

Hoe bepaal je de voor jou best mogelijke autoverzekering?

De hierboven terug te vinden informatie heeft je duidelijk gemaakt welke autoverzekeringen er allemaal op de markt zijn terug te vinden. Dit gezegd hebbende maakt dit natuurlijk nog niet duidelijk welk type verzekering voor jouw auto het meest interessant is. Er zijn best een aantal verschillende zaken die wat dit betreft een niet onbelangrijke invloed uitoefenen. Denk hierbij aan de volgende:

  1. De waarde van de auto;
  2. Hoeveel kilometers je ermee gaat afleggen;
  3. Wat de voorkeur is waarover je beschikt;
  4. Welk budget je voorhanden hebt voor de verzekering;

Voor heel wat mensen geldt dat ze in de praktijk bij het afsluiten van een autoverzekering blind kiezen voor een WA+ volledige cascoverzekering of een allrisk. Dat natuurlijk omdat ze op de best mogelijke manier verzekerd willen zijn. Dit is natuurlijk heel logisch, maar niet altijd financieel interessant. Wanneer je bijvoorbeeld een tweedehandse auto hebt gekocht of wanneer je eerder zelden gebruik maakt van je auto is deze autoverzekering wellicht een beetje overkill. Zomaar blind in eender welke situatie de allrisk afsluiten is dus eigenlijk niet echt de bedoeling. Voor meer informatie over dit onderwerp, ga je naar de website https://www.alpina.nl/.

Let op bij het leasen van een nieuwe auto!

Tot slot nog een niet onbelangrijke tip voor wat het afsluiten van een nieuwe autoverzekering betreft. Heb je er namelijk voor gekozen om een leasing af te sluiten voor je verzekering? Dan is het zomaar mogelijk dat er daarvoor een verplichting geldt voor het afsluiten van een allrisk. Dit op z’n minst voor de volledige looptijd van de leasingovereenkomst. Dit kan misschien een beetje vervelend lijken, maar dat is het eigenlijk niet echt. Je dient er namelijk rekening mee te houden dat je ook bij totaalverlies van het voertuig nog steeds genoodzaakt zou zijn om te voldoen aan de financiële verplichtingen van de leasing. Met andere woorden, zelfs wanneer de auto er niet meer is zou je nog steeds moeten verder betalen. Door de allrisk te verplichten voor leasingvoertuigen kan dit worden voorkomen. Dit is in ieder geval wel sowieso een factor waar je bij stil zal willen blijven staan.

 

Dit vind je misschien ook leuk...