Zo moet je een vaststellingsovereenkomst controleren
Wil je een vaststellingsovereenkomst controleren? Dat is niet gek: een vaststellingsovereenkomst is namelijk een erg belangrijk document dat je beter goed kunt regelen. Zeker de eerste versie van dit document is vaak positief voor de werkgever en niet zo zeer voor jou als werknemer. Daarom is een vaststellingsovereenkomst controleren altijd een goed idee.
Wat maakt een vaststellingsovereenkomst controleren belangrijk?
Als een contract tussen werkgever en werknemer met wederzijds instemmen wordt beëindigd, wordt hiervoor een vaststellingsovereenkomst (VSO) opgesteld. Zo’n VSO staat ook wel bekend als beëindigingsovereenkomst. In deze overeenkomst staan allerlei afspraken die de werkgever en werknemer hebben gemaakt rondom het beëindigen van het contract van de medewerker. Hierbij kun je denken aan zaken als einddatum, secundaire arbeidsvoorwaarden als het (blijven) gebruiken van de auto van de zaak, maar ook bijvoorbeeld het recht op WW-uitkering.
Het gaat hierbij dus om veel verschillende en soms ook hele belangrijke zaken. Je vaststellingsovereenkomst controleren is daarom zeker geen onbelangrijke taak. Tel daar nog eens bij dat een vaststellingsovereenkomst vaak na een vervelende periode opgesteld moet worden, zoals na langdurige ziekte, een verplicht ontslag door reorganisaties of een arbeidsconflict. Om niet snel uit emotie te tekenen en jezelf tekort te doen, kun je beter een controle uitvoeren.
Welke belangrijke zaken staan in een vaststellingsovereenkomst?
Een aantal voorwaarden moeten standaard opgenomen zijn in een vaststellingsovereenkomst. Een van de eerste zaken is natuurlijk het benoemen van de werknemer en het bedrijf waarvoor de werknemer werkt. Ook de beëindigingsdatum van het contract moet hierin opgenomen zijn.
Naast deze basale zaken worden ook álle afspraken die werkgever en werknemer met elkaar hebben gemaakt rondom het ontslag opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. Alleen zo heb je de garantie dat gemaakte afspraken ook echt worden waargemaakt. Deze afspraken kunnen over allerlei zaken gaan: het verder uitbetalen van salaris, overuren of vakantiedagen, regelingen rondom secundaire arbeidsvoorwaarden of een ontslagvergoeding.
Belangrijke zaken bij vaststellingsovereenkomst controleren en tekenen
Een vaststellingsovereenkomst is dus een enorm belangrijk document. Het is dus slim om goed de tijd te nemen om het document te (laten) controleren. Dit kun je zelf doen, maar je kunt hier ook (online) de hulp van specialisten voor inroepen. Vaak krijg je hier 5 dagen de tijd voor. Wees je ook bewust van het feit dat je 14 dagen herroepingsrecht hebt en dus altijd nog kunt ingrijpen, mocht er na het tekenen iets onjuist zijn.