Algemeen

Tandsteen verwijderen bij je hond, hoe doe je dat?

Niet alleen mensen hebben last van mondproblemen. Deze kunnen namelijk ook bij je huisdier voorkomen. Zowel een hond als kat kan bijvoorbeeld last hebben van tandsteen of een slechte adem dus het is belangrijk dat je goed in de gaten houdt hoe het met het gebit en de mondgezondheid van je huisdier gesteld is.

Ga met regelmaat met je hond naar de dierenarts

Het is natuurlijk het beste om de vorming van tandsteen te voorkomen maar bij je hond lukt dat, net als bij jezelf, niet altijd goed. Een goede mondhygiëne is daarbij noodzakelijk en zelfs als je daar goed op let, kan tandsteen toch nog gevormd worden. Het probleem ontstaat namelijk door plak op de tanden, die in combinatie met speeksel tot tandsteen kan leiden. Kom je regelmatig met je huisdier bij de dierenarts, bijvoorbeeld voor een check-up of vaccinatie? Dan zal de dierenarts zeker ook in de bek kijken om te kijken of deze gezond is. Is dat niet het geval en heeft je trouwe metgezel bijvoorbeeld veel tandsteen? Dan kan de dierenarts dit verwijderen tijdens een behandeling.

Kijk wat je zelf kunt doen om tandsteen bij je hond aan te pakken

Behandelingen zijn kostbaar maar je wilt immers wel het beste voor je hond. Daarom is het slim zelf ook tandsteen hond aan te pakken als deze zich op het gebit van je huisdier vormt. Hiervoor zijn verschillende producten op de markt gebracht om dit te kunnen doen. Zo kun je om te beginnen, mits je hond dit toelaat en je het zelf ook durft, een speciale krabber gebruiken om tandsteen te verwijderen. Deze is van kunststof zodat je de tanden niet beschadigt, je hond geen pijn doet maar wel tandsteen aanpakt.

Poetsen, mondwater of mondspray gebruiken

Tandenpoetsen kan ook bij je hond. Gebruik hiervoor een speciale hondentandenborstel in combinatie met hondentandpasta. De tandenborstels voor honden zijn in verschillende uitvoeringen te koop. Mondwater voor de hond gebruiken mag ook: hiermee hoeft niet gespoeld te worden maar de hond kan dit gewoon opdrinken. Werkt dit niet bij jouw hond? Gebruik dan een mondspray tegen tandsteen en voor een frisse adem.

Maak er een spelletje voor je hond van

Als je hond graag speelt kun je ook een spelletje maken van het verwijderen van tandsteen. Geef je hond hiervoor een speciale kauwstick die tegen tandsteen werkt. Hierop kan zoveel gekauwd worden als je huisdier maar wil. Je kunt tevens kiezen voor een Licking Pad. Als de hond hieraan likt, wordt de adem frisser en de tong ook gereinigd. Zo regelt je hond zelf dat hij of zij een schoon gebit en dito mond krijgt. Welke tandsteen verwijderaar hond je kiest maakt niet uit, zolang de behandeling maar het gewenste effect heeft.

 

Dit vind je misschien ook leuk...