Nu is het moment. Veel voordeliger gaat het de komende tijd naar alle waarschijnlijkheid niet worden om zonnepanelen aan te schaffen. Ten opzichte van jaren geleden zijn de prijzen flink gedaald. Momenteel zijn de prijzen redelijk stabiel en de verwachting is dat dit voorlopig ook zo blijft.
Om de meest voordelige prijs te bereken, is het van belang te beseffen waarnaar dient te worden gekeken. Het gaat hierbij niet om de prijs per paneel, wat wellicht in eerste instantie wel wordt verwacht. Juist het vermogen van een paneel kan de prijs goed duiden. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek, afgekort ook wel Wp.
Voor de zonnepanelen in Nederland ligt dit gemiddeld rond de 250Wp per paneel. Een hoger vermogen brengt meer energie op en zal op het eerste oog duurder uitvallen. Maar een simpele rekensom wijst uit dat dit niet altijd het geval is. Het gaat uiteindelijk om het vermogen per vierkante meter, omdat hiermee aangetoond wordt hoeveel energie de zonnepanelen tezamen kunnen leveren gezien de totale oppervlakte van het dak. Verder kunnen lichte variaties in vermogen per merk net iets anders uitvallen.
Wanneer deze bijvoorbeeld 5Wp van elkaar verschillen, kan degene met minder vermogen soms toch beter uit de test komen. Daarom is het aan het raden onafhankelijke testresultaten van tevoren goed te bestuderen.
Energie voor tien
Uiteindelijk is de aanschaf van zonnepanelen een investering in een lagere rekening. De energierekening welteverstaan. Gemiddeld is het aankoopbedrag binnen een periode van 10 jaar terugverdiend aan de bespaarde energiekosten. In sommige gevallen bedraagt dit slechts nog 6 tot 9 jaar, afhankelijk van het verbruik en de soort panelen. De bespaarde kosten komen al snel neer op honderden euro’s per jaar. Eveneens is het gunstig dat men met eigen opgewekte energie minder last heeft van variërende stroomprijzen van een energiemaatschappij.
Stroom over? Geld terug
Het meest voordelig is om de hoeveelheid zonnepanelen en het vermogen van elk toe te spitsen op het eigen energieverbruik. Maar bijvoorbeeld in het geval van een groot dakoppervlak en een klein huishouden met relatief weinig verbruik, kan het zo zijn dat niet alle opgewekte energie daadwerkelijk zelf verbruikt wordt. Op dat moment wordt er een regeling met de energiemaatschappij getroffen, waarbij deze stroom teruggeleverd wordt aan de maatschappij.
De eigenaar van de zonnepanelen ontvangt hiervoor een kleine vergoeding. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Aangezien de energiemaatschappij nog altijd met BTW en dergelijke te maken heeft, is dit bedrag aanzienlijk lager dan de beoogde kosten voor deze hoeveelheid stroom. Vandaar dat het in de meeste gevallen gunstiger is precies genoeg als of iets minder stroom dan het eigen verbruik op te wekken met zonnepanelen. Mochten de panelen niet genoeg energie leveren om het volledige gebruik te dekken, dan kan dit gewoon aangevuld worden door je energiemaatschappij.
Waardevol op termijn
Een van de bijkomende voordelen van zonnepanelen is dat deze relatief weinig onderhoud vereisen na de installatie. Een enkele controle op vuil per jaar is al voldoende. Hiermee worden dus ook vrijwel geen extra kosten gemaakt.
Vrijwel alle zonnepanelen gaan lang mee. Gemiddeld bedraagt de optimale werking 25 jaar. Na die tijd functioneren deze alsnog voor 80%. Maar wat als je niet verwacht zo lang op dit adres te blijven wonen, maar wel al op energiekosten wil besparen? Dat hoeft geen probleem te zijn, omdat de woningwaarde aanzienlijk stijgt na de installatie van zonnepanelen. Eveneens maakt dit het huis aantrekkelijker voor toekomstige bewoners.
Bron: Goedkopeenergie.net