Mode

Waarom heb je motorkleding nodig?

Als motorrijder moet je aan een aantal verplichtingen voldoen. Uiteraard moet je in het bezit zijn van een geweldig rijbewijs A, maar je bent ook verplicht om een helm te dragen. Een helm biedt natuurlijk een optimale bescherming van het hoofd en voorkomt letsel als je per ongeluk ten val komt. Maar hoe zit het dan met de rest van het lichaam? Gelukkig kun je motorkleding kopen, zodat je ook je armen, benen, rug en borst kan beschermen. En ja, ook het dragen hiervan is verplicht. Maar waarom heb je motorkleding nodig? In onze blog vertellen we er meer over.

Motorkleding zorgt voor impactbescherming

Een ongelukje zit in een klein hoekje en op een motor ben je toch net iets kwetsbaarder dan wanneer je in de auto zit. Dus je moet ook jezelf voldoende beschermen tegen impact. Bijvoorbeeld als je met een motor ten val komt. Een helm biedt bescherming voor het hoofd, maar motorkleding zorgt voor bescherming van de rest van het lichaam. Zo voorkom je lelijke verwondingen, zoals schaafwonden, snijwonden, blauwe plekken en zelfs brandwonden. Kies dan wel voor stevige en slijtvaste motorkleding van bijvoorbeeld leer of textiel en het liefst ook kledingstukken met CE-gecertificeerde protectoren die de impact kunnen verzachten.

Het is belangrijk dat je wel de juiste maten bestelt, zodat de motorkleding lekker zit en het lichaam ook voldoende beschermt. In de regel mogen de kledingstukken niet te strak, maar ook niet te los zitten. Het advies is dan ook om motorkleding te passen voordat je het bestelt. Of bestel het bij een online webshop waar je ook kleding mag retourneren als het toch niet de juiste maat is.

Motorkleding met reflectoren

In het kader van veiligheid is het ook goed om te kiezen voor motorkleding met subtiele reflectoren die oplichten in het donker of kies voor felgekleurde kleding of hesjes waarmee je duidelijk zichtbaar maakt dat je op een motor rijdt. Voor een veilige deelname aan het verkeer is het meer dan gewenst dat je altijd goed zichtbaar bent en dat je de kleding dus hierop aanpast. Zodat ook bijvoorbeeld automobilisten je in het donker of bij barre weersomstandigheden zien rijden.

Het biedt bescherming tegen verschillende weersomstandigheden

In een auto zit je droog, maar op een motor wordt je sneller blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Win, regen, hitte en kou kunnen al snel roet in het eten gooien als je lekker wilt toeren. Met de juiste motorkleding hoeft dat alles geen probleem te zijn, want de kledingstukken zijn erop gemaakt dat ze de rijder beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden. Motorjassen, een van de belangrijkste kledingstukken van je outfit, zijn erop gemaakt dat ze de rijder beschermen tegen weer en wind. Zorg ook voor goed ventilerende kleding, zodat je in de warme maanden oververhitting voorkomt.

Geen last van insecten

Op de motor heb je last van insecten die je onderweg tegenkomt en veel van die insecten belanden uiteindelijk op je vizier van de helm. Maar ze kunnen ook op je handen en armen landen. Daarom zijn motorhandschoenen cruciaal als je op een motor rijdt. De handschoenen beschermen je niet alleen tegen weersomstandigheden en verzachten niet alleen de impact als je valt, maar ze zorgen er ook voor dat onze fladderende vrienden je niet kunnen prikken of bijten, daarom is het een belangrijk onderdeel van je motorkleding.

Dit vind je misschien ook leuk...