Wonen

Wist je dit over de apparaten in jouw huis?

Wanneer je denkt aan alle apparaten en machines die je in huis hebt staan, sta je er eigenlijk niet snel bij stil wat er allemaal aan techniek bij is komen te kijken voordat jij het apparaat bij je thuis hebt staan. Meer over deze techniek lees je op deze pagina.

De aandrijftechniek

Wanneer je de keukenmachine gebruikt of de stofzuiger is het vanzelfsprekend dat hij nadat je de stekker in het stopcontact gestoken hebt doet waar je hem voor aan hebt gezet. Dit kan allemaal niet door de aandrijftechnieken die gebruikt zijn bij het maken van je machine. Heb je daar wel eens een keer echt bij stil gestaan?

Als we het dan toch hebben over die aandrijftechnieken moet je weten dat iedere techniek er een op zich is. Er bestaan verschillende soorten aandrijftechnieken. Die op hun beurt in sommige gevallen weer gebruik kunnen maken van lager soorten. Zonder de lagers zouden de aandrijftechnieken in de apparaten niet naar behoren kunnen functioneren.

Waar vind je de aandrijftechniek van een machine dan precies?

In de bewegende onderdelen van een machine wordt aandrijftechniek gebruikt. Dit kan door een motor zijn die rondjes draait of door een rechte beweging naar voren, achteren of opzij. Er zijn heel veel verschillende manieren te bedenken om een machine in beweging te kunnen krijgen.

Welk type aandrijftechniek er dan gebruikt zal worden is weer sterk afhankelijk van welke aandrijving het meest gewenst zal zijn. Dit is weer afhankelijk van een aantal factoren. Het aandrijven van een machine gebeurt meestal met behulp van een v-snaar, tandriem of een ketting. Deze kunnen niet in beweging komen zonder een goed stel lagers.

Wat zijn lagers dan precies?

Lagers dragen er aan bij dat de wrijving die ontstaat bij twee bewegende delen van een machine verlaagd zal worden. De bewegingen van de machine zal door de aanwezigheid van de lagers veel meer soepel verlopen.

Het is een feit dat bewegende delen van een machine altijd met wrijving te maken hebben. Een lage wrijving vind je bij een machine met weinig weerstand. Een lage weerstand heeft ook zeker zo zijn voordelen. Door de lage weerstand kunnen de onderdelen veel makkelijker en sneller bewegen. Hoeveel wrijving een lager heeft is afhankelijk van de eigenschappen van de lagers/

De eigenschappen van de lagers

Doorat er verschillende lagers in omloop zijn kan je zeggen dat deze allemaal verschillende eigenschappen hebben. Het meest belangrijke is de vorm van de lagers. Over het algemeen bestaan lagers uit rollers of ronde kogeltjes.

Daarnaast is de hardheid van het materiaal waar de lagers van gemaakt zijn ook erg belangrijk. De materialen waar lagers van gemaakt zouden kunnen worden zijn metaal en kunststof. Wanneer je de wrijving tussen lagers zou willen verminderen zou je er een smeermiddel tussen kunnen doen. Hierbij is de vloeibaarheid van groot belang. Je moet er wel rekening mee houden dat die kan veranderen als de lagers door het bewegen warm zullen worden. Wanneer het te vloeibaar is zullen de lagers moeilijker kunnen bewegen.

Dit vind je misschien ook leuk...