Algemeen

CO2 uitstoot beperken? Dit kun je doen

Het wordt overal benadrukt, we moeten duurzamer leven. Dat is beter voor het milieu en dus voor onze planeet. Als we er nu niets aan doen, dan kunnen we er weleens te laat mee zijn. Een groot probleem is de opwarming van de aarde. Dit komt door de grote mate van CO2 en dat moeten we zoveel mogelijk beperken. Maar hoe doen we dat?

CO2-uitstoot beperken

De CO2-uitstoot moeten we beperken, dat weten we inmiddels. Maar hoe kunnen we dat doen? Eigenlijk hebben veel keuzes die je maakt op een dag te maken met de hoeveelheid CO2-uitstoot. Bij het produceren van nieuwe spullen komt veel CO2 vrij. Om dit te beperken kun je bijvoorbeeld tweedehands spullen komen. Hierbij kun je aan van alles denken, zoals kleding, apparatuur, auto’s etc. De meeste CO2-uitstoot, gekeken naar de Nederlandse huishoudens, wordt veroorzaakt door het kopen van nieuwe spullen (36%). Andere grote oorzaken zijn het verbruik van energie in huis (19%) en vervoer (19%).

Vervoer

We weten allemaal dat de fiets de beste optie is, wat betreft duurzaam vervoer. Vooral kleine afstanden kunnen prima met de fiets worden gedaan. Als het een grotere afstand betreft welke eigenlijk te ver is om op de fiets te doen, kies dan voor een elektrische fiets. Op die manier kom je wat gemakkelijk op je bestemming en hoef je geen auto te pakken. Is de afstand toch echt te ver, ook voor een elektrische fiets? Ga dan voor een elektrische auto. Een elektrische auto stoot in veel mindere mate CO2 uit dan bijvoorbeeld een benzineauto. Denk bij een elektrische auto bijvoorbeeld eens aan een Toyota Proace Electric of ga voor de welbekende Tesla auto, zoals de Tesla Model Y.

Eten en drinken

Ook het eten en drinken heeft veel invloed op de hoeveelheid CO2-uitstoot en dan met name vlees eten. Hierbij gaat het vooral om de productie van het voedsel. Een veehouderij heeft veel water nodig voor en stoot veel broeikasgassen uit. Vind je het moeilijk om minder vlees te eten? Probeer dan eens verschillende vegetarische opties of las een vleesloze dag in! Elke stapje telt.

Dit vind je misschien ook leuk...