lenen
Financieel

Lenen geld – doe het goed doordacht

Lenen kun je in feite vervangen door te sparen. Het voordeel daarvan is dat sparen geen rente kost. Het nadeel is dat je soms tot in de eeuwigheid moet gaan sparen om iets te gaan kopen wat je graag wilt. En soms moet je toeslaan op het moment dat jouw unieke item voor een koopje op je staat te wachten. Met de concurrentie al hijgend in je nek. Of je bent onderverzekerd en je hebt een operatie nodig waarvoor je zelf flink ook tot de beurs moet. De operatie uitstellen is geen goed idee en dan komt lenen geld goed van pas. De extra kosten (afsluitkosten, rentekosten) neem je dan wel voor lief. Want je gezondheid is belangrijker dan geld.

Tel vooraf de totale kosten van lenen geld bij elkaar op

Lenen kan dus een uitkomst zijn. Er komen daarna twee dingen op je pad. Je moet elke maand aflossing betalen; dus de lening stukje voor stukje terugbetalen. En je krijgt te maken met rente. Dat zijn vaak ook maandelijkse kosten om te mogen lenen. Ga je nu je unieke item aanschaffen met de lening, tel daar dan ook even alle andere kosten bij op en reken vooral uit hoeveel rente je uiteindelijk betaalt voor de lening. Geeft dat totaalbedrag dan nog steeds groen licht om je unieke item aan te schaffen?

Check of je verstandig leent

Je hebt opgeteld hoeveel de lening uiteindelijk kost. Een ander punt is om je af te vragen of je die lening eigenlijk wel maandelijks terug kunt betalen. Stel je leent 10.000 euro om een mooie digitale piano te kopen. Prachtig om ook aan te sluiten op je computerapparatuur. Je weet dat die piano niet het eeuwige leven heeft. Over ca. 5 jaar is er weer nieuwe techniek en is de economische levensduur van de digitale piano op. Je gaat dus geen lenen geld aan voor 10 jaar maar netjes voor 5 jaar. De jaarlijkse rente is 20% op het totale bedrag. Je betaalt dan per maand 10.000 : 60 = 167 euro plus 20% jaarrente (2.000 : 12 = 167 euro). Dus in totaal belast je je zelf met 334 euro te betalen aflossing en rente. Tel dat op bij alle overige verplichtingen (hypotheek of huur, energie, supermarkt, enz.) en kijk of het totaalbedrag wel gedekt wordt door je maandelijkse inkomsten.

Voorheen onmogelijke dingen je met lenen geld toch veroorloven

En toch kan lenen geld je ineens veroorloven die dure bruiloft toch te bekostigen, die wereldreis alsnog te maken, je huis goed te verduurzamen of je kinderen iets toe te stoppen. Het is dan wel zaak om intelligent te gaan lenen. Dat doe je door online geldaanbieders offertes aan jou uit te laten brengen. Dat is erg eenvoudig. Binnen enkele minuten kun je al diverse offertes bekijken.

De risicocheck

Voor lenen geld gelden wel een paar restricties. Zo mag je niet bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) bekend staan als een wanbetaler van leningen, iemand die structureel betalingsachterstanden heeft of een financiële oplichter. In dat geval gaat bijna niemand je een lening geven. Ook moet je financiële situatie in orde zijn. Heb je een vaste baan, dan voldoe je daar vaak al aan.

Dit vind je misschien ook leuk...