Gezondheid

Starten als zzp’er in de gehandicaptenzorg? Zo doe je dat

De keuze om als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) te werken in de gehandicaptenzorg is een spannend besluit. Enerzijds biedt het je de vrijheid om zelf je werkdagen in te plannen en opdrachtgevers uit te kiezen. Anderzijds kan het een uitdaging zijn om opdrachtgevers te krijgen en alle zaken naast het werk in de zorg uit te voeren. 

Denk bijvoorbeeld aan de boekhouding, het regelen van verzekeringen en het volgen van scholing. In dit blogartikel gaan we je daarom op weg helpen door een aantal waardevolle tips met je te delen waarmee je een vliegende start maakt.

Kies functies waarin je als zzp’er in de gehandicaptenzorg aan de slag wilt gaan

In de gehandicaptenzorg zijn er tal van functies waarin je als zzp’er aan de slag kunt gaan. Bepaal voor jezelf welke functies het beste bij jou passen en onderzoek vervolgens welke kwalificaties er nodig zijn om aan de slag te mogen gaan in die functies.

Opdrachtgevers zullen namelijk bepaalde eisen stellen aan certificering en diploma’s. Daarom is het goed om dat van tevoren allemaal op orde te hebben zodat je geen tijd verspilt aan opdrachten die je toch niet kunt krijgen.

Richt de administratie in

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je administratie. Ook zul je zelf de verantwoordelijkheid dragen voor correcte belastingaangiftes. De meeste zzp’ers hebben beperkte kennis op financieel gebied. Daarom raden we je aan om de administratie aan een boekhouder uit te besteden. Een boekhouder doet het werk niet alleen veel sneller, maar is ook op de hoogte van de laatste fiscale regels. Dat kan soms een forse besparing op de aangifte opleveren.

Doorgaans kun je rekeninghouden met een kostenpost van ongeveer € 1.000,- per jaar als je een boekhouder inhuurt. Daarvoor geldt dan wel dat je het versturen en betalen van facturen zelf blijft doen. Maar doorgaans is dat beperkt, doordat je niet veel klanten tegelijkertijd hebt.

Werk aan je netwerk

Bouw relaties op met zorginstellingen en andere zzp’ers. Netwerken is cruciaal om opdrachten te krijgen en een goede naam op te bouwen. Als je het lastig vindt om aan je netwerk te werken of omdat je je simpelweg alleen wilt focussen op het uitvoeren van werk in de gehandicaptenzorg, dan is het misschien interessant voor je om je in te schrijven bij een bemiddelingsbureau voor zzp’ers in de gehandicaptenzorg.

Via een bemiddelingsbureau krijg je toegang tot een enorm groot netwerk aan opdrachtgevers waarvoor je kunt werken. Dat scheelt je veel tijd aan acquisitie en je bent vrijwel altijd zeker van opdrachten. Het biedt dus een hoop rust en bovendien kun je nog steeds je eigen tijd indelen en je eigen uurtarieven bepalen. Een voorbeeld van een bureau waar je je als zzp’er kunt inschrijven is PRTD.

Meer weten? Vraag advies

Met de tips die we in dit artikel met je hebben gedeeld, kun je een aantal belangrijkste stappen zetten om als zzp’er in de gehandicaptenzorg te gaan werken. Wil je meer weten over hoe je dat het beste kunt doen, dan raden wij je aan om advies in te winnen bij organisaties, zoals de KVK.

Dit vind je misschien ook leuk...