Tuin

Hoe leg je een veranda aan? 

Je wilt het liefst het hele jaar door van de tuin kunnen genieten. Dit klinkt makkelijker, dan het in de praktijk is! Hoe zorg je dat je ook in de herfst of bijvoorbeeld het voorjaar buiten kunt zitten? Het bouwen van een veranda is een van de mogelijkheden die je hebt. Een veranda biedt niet alleen het voordeel dat je al vroeg in het jaar naar buiten kunt voor een kop koffie of thee. Ook biedt het je op een zomeravond beschutting tegen de wind en kou, wanneer je de zijkanten van de veranda afsluit met een doek. 

Op deze pagina lees je meer over de wijze waarop je een veranda in de tuin kunt plaatsen. Kies je voor een veranda van een online tuinwinkel, of bouw je deze zelf op? 

 Online een veranda kopen voor je tuin 

De makkelijkste en snelste manier om je tuin van een veranda te voorzien, is het online aanschaffen hiervan. Er zijn verschillende tuinwinkels waar deze veranda’s in uiteenlopende modellen worden aangeboden. Bij de aankoop van een veranda zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het formaat van de veranda. Deze moet groot genoeg zijn om hier met het hele gezin op te kunnen zitten. Daarbij moet de veranda gebouwd zijn van een stevige houtsoort. Je wilt voorkomen dat het hout al na een paar jaar begint te rotten of bijvoorbeeld wordt aangetast door een groene aanslag. Ook niet onbelangrijk: kies je voor een balustrade rondom de veranda of laat je deze open? 

Zelf aan de slag met een veranda bouwen 

Naast de mogelijkheid om de veranda als pakket in een online tuinwinkel te kopen, kun je deze ook zelf bouwen. In dit geval start je met het uittekenen van de veranda. De factoren die reeds benoemd werden, spelen ook bij het bouwen van je eigen veranda een belangrijke rol. Schets uit hoe de veranda er straks uit moet komen te zien. Op basis van deze tekening kun je vervolgens de benodigde materialen in huis halen. Kies voor een stevig soort hout, schroeven die bestand zijn tegen vocht en een stevig type dakbedekking. Je zou het dak ook van losse planken kunnen voorzien. Nadeel hiervan is dat het vocht mogelijk tussen de planken door zal sijpelen als ze iets krom beginnen te trekken. 

Hulp bij een veranda bouwen in de tuin 

Het is verstandig om een veranda bouwen niet in je eentje te doen. Doe het samen met iemand anders! Zeker het plaatsen van de palen op de hoeken van de veranda kost veel energie. De palen zijn niet alleen loodzwaar, maar moeten ook nog eens waterpas geplaatst worden. Het voorkomt dat de veranda zelf straks niet helemaal recht is. 

Staat de veranda opgebouwd in de tuin? In dat geval is het enkel nog zaak om deze van enige kleur en gezelligheid te voorzien. Plaats bijvoorbeeld een aantal bloempotten op de veranda en combineer het met een fraai lichtsnoer aan de randen van het dak. Ideaal voor de eerstvolgende zomeravond!

Dit vind je misschien ook leuk...